O Raskrinkavanju.me

Raskrinkavanje.me je platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) čiji su primarni ciljevi suprotstavljanje medijskim manipulacijama, povećanje kvaliteta sadržaja medija, medijske pismenosti čitalaca i poštovanja profesionalnih standarda na medijskoj sceni.

Dio smo Međunarodne mreže za provjeru informacija (International Fact-Checking Network – IFCN) kao i regionalne mreže za borbu protiv dezinformacija – SEECheck čije su članice organizacije koje vode slične platforme: Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, KRIK i Fake news tragač iz Srbije, Faktograf iz Hrvatske, MOST iz Makedonije i Oštro iz Slovenije.

Članice SEECheck mreže prepoznale su da rastući problem dezinformisanja javnosti ne poznaje državne granice, da svaka medijska manipulacija kroz onlajn prostor nalazi svoj put do medija u svim zemljama regiona. Sve članice mreže podupiru kvalitetno novinarstvo i profesionalne medije kao stubove demokratije, slobodnog i pravednog društva i svojim radom doprinose da građani kritički posmatraju i konzumiraju medijski sadržaj te da razlikuju kredibilne medijske izvore od onih koji to nijesu.

Partneri smo Facebooka za Crnu Goru, u okviru njihovog Third Party Fact-Checking programa koji trenutno ima 70 učesnika koji provjeravaju činjenice na 50 jezika širom svijeta.

Vjerujemo da su shvatanja da “medijima ne treba vjerovati” pogrešna i opasna, jednako kao i nekritičko prihvatanje svega što se u medijima može čuti, vidjeti i pročitati, kao i da je svaka dezinformacija, bez obzira na izvor iz kojeg potiče i medij koji je prenese, štetna za demokratiju i društvo u cjelini.

Zato analiziramo medijske sadržaje i objave na društvenim mrežama iz oblasti međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije, za koje postoji sumnja da mogu sadržati netačne informacije, dezinformacije, lažne vijesti ili druge oblike manipulacija.

Impressum >>>

Temeljno provjeravamo sumnjive informacije i njihove izvore kroz poštovanje metodologije koju smo razvili u saradnji sa partnerima i koja nam pruža osnovu za ocjenjivanje medijskih sadržaja upitne kredibilnosti.

Pored ocjena pojedinačnih medijskih objava periodično pripremamo i zbirne analize stanja koje se tiču medijskih manipulacija u oblastima koje Raskrinkavanje pokriva.

Otvoreni smo za sve predloge građanki i građana koji žele da provjerimo sumnjive sadržaje i objave kao i za medijske kuće koje žele da kroz saradnju doprinesemo povećanju kvaliteta njihovih sadržaja.

Raskrinkavanje poštuje Kodeks novinara i novinarki Crne Gore i međunarodne standarde profesionalnog novinarstva. Naši novinari i istraživači ne smiju biti partijski angažovani niti učestvovati u bilo kakvoj izbornoj ili bilo kojoj drugoj kampanji zagovaranja koja bi mogla da uzrokuje stvaran ili prividan sukob interesa.

Ukoliko se utvrdi smo pogrešno ocijenili medijski izvještaj i/ili zasnovali ocjenu na pogrešnim informacijama, grešku ćemo javno priznati i istu ispraviti.

Ispravka greške se vrši tako što se u originalnoj analizi ispravlja sporni dio i/ili ocjena, u tekst analize dodaje se istaknuta napomena o tome da je analiza naknadno mijenjana. Napomena sadrži jasne navode o tome šta je u analizi promijenjeno i na osnovu kojih novih informacija, kao i datum kada je promjena nastala. Smatramo da je ovakvo postupanje pri ispravljanju grešaka model koji treba podsticati u medijskom diskursu i djelovanju, kako bi se građanima/kama uvijek pružile precizne, tačne i aktuelne informacije. Rješavanje žalbi se  radi u roku od jednog radnog dana, osim ako nije potrebna dodatna provjera koja može trajati duže od toga.

Takođe, i naše ocjene objava sa Facebooka mogu biti osporavane od strane izdavača, ili izdavač može ispraviti netačnu objavljenu informaciju, u skladu sa pravilima i procedurama Facebooka koje su dostupne ovdje. https://www.facebook.com/business/help/997484867366026?id=673052479947730

Raskrinkavanje je verifikovani potpisnik Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) i u svom radu se pridržava odredbi ovog kodeksa. Ukoliko smatrate da je Raskrinkavanje svojim radom prekršilo ovaj kodeks, možete uputiti žalbu IFCN-u na ovom linku. Ovdje možete pronaći i IFCN Code of principles, na kojem možete vidjeti vrijednosti koje poštujemo i za koje se zalažemo. 

Kako se finansiramo?

Platforma Raskrinkavanje je pokrenuta kroz partnerski projekat sa organizacijom "Zašto ne" iz Sarajeva uz podršku National Endowment for Democracy (NED).

CDT kao osnivač Raskrinkavanja poštuje sve standarde transparentnosti rada nevladinih organizacija, objavljuje detaljne programske i finansijske godišnje izvještaje. Pored objavljivanja godišnjih izvještaja o radu, objavljujemo i sve tekuće projekte, iznose sredstava i donatore u cilju dostizanja potpunih standarda transparentnosti rada NVO-a.

Našu transparentnost iz godine u godinu Transparify ocjenjuje sa pet zvjezdica što znači da smo među najtransparentnijim istraživačkim centrima na svijetu. Više informacija na linku.

Finansiranje:

 

Željeli bismo zahvaliti svim našim donatorima. Ovdje su navedene sve primljene donacije za projekte veće od 5000 dolara, zajedno sa iznosom koji su dali i za šta su dati.

Naši finansijeri nemaju nikakav doprinos u našem uređivačkom sadržaju ili odlučivanju.

Projekti Raskrinkavanja u 2020.godini:

°Fostering improved media standards ( National Endowment for Democracy (NED)) - $24,000

°Combating COVID19 infodemic in Montenegro (International Fact-Checking Network (IFCN) - $39,840

°Combating the coronavirus infodemic in Montenegro (Balkan Trust for Democracy (BTD) -  $23,080

- Fejsbukov program za provjeru činjenica - Third Party Fact checking progam - € 128,481.48 neto (iznos za prethodnu kalendarsku godinu)

Metodologija >>>