Lažna vijest

Gejts, tranzistori i teorije zavjere na Happy TV

Gejts, tranzistori i teorije zavjere na Happy TV
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
08.06.2021

Gejts, tranzistori i teorije zavjere na Happy TV

Širenje proizvoljnih i paušalnih ocjena o tome da je pandemija koronavirusa unaprijed smišljena i da iza nje stoji farmaceutski lobi i vlasnik kompanije Majkrosoft Bil Gejts ne prestaje da se širi društvenim mrežama.

Među posljednjim je objava koja je podijeljena na Fejsbuku, isječak iz gostovanja  vršioca dužnosti direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije Dejana Miletića na televiziji Happy.

Kratki video snimak od nepuna dva minuta, koji ima oko 1000 pregleda, prati opis sljedeće sadržine:

„Kako Bil Gejts investira u vakcine i čeka da mu se investicija isplati”.

Miletić u razgovoru sa voditeljem Milomirom Marićem kako ga “brine kad Gejts kaže da će neke tranzistore da ubacuju kroz vakcine”, a na konstataciju voditelja da su to čipovi Miletić odgovara:

“Zovi kako hoćeš. To je on sam pričao. Znamo da se na ratištima primaju neke vakcine, pa onda kad se posle vrate nekoliko godina poslednjih vidimo kakve su posledice. Često puta znamo za te koktele, vakcine, znamo za mnoge mogućnost kad primate nešto a ne znate šta“ kaže Miletić.

Miletić je u svom komentaru iznio nekoliko proizvoljnih konstatacija za koje ne nudi nikakve dokaze, već spadaju u domen teorije zavjere.

Tvrdnje da će Gejts “kroz vakcine ubacivati tranzistore”, odnosno, čipove, dio su trenutno najrasprostranjenije teorije zavjere.

O sličnim teorijama zavjere u kojima se Gejts dovodi u vezu sa koronavirusom i navodnim čipovanjem posredstvom vakcina pisali smo ranije.

Tačno je da je Gejtsova dobrotvorna fondacija uložila ogromne sume novca u istraživanje vakcine, ali su faktčekeri širom svijeta, u bezbroj navrata, objašnjavali da to nema veze sa “čipovanjem” stanovništva.

Ranije je objašnjeno da je ova teorija zavjere pokrenuta na Redditu.

Tada su krenule tvrdnje će Gejts koristiti implantante mikročipova za borbu protiv koronavirusa, gdje su citirani Gejtosovi odgovori sa foruma Reddit uz tvrdnje da su digitalni sertifikati na koje je Gejts mislio QUANTUM-DOT TATTOOS, koji se mogu ugraditi ljudima.

„Kada je Gejts na forumu spomenuo njihovu upotrebu, mislio je na digitalne sertifikate kao dio napora da se stvori digitalna platforma koja bi proširila samostalno i kućno testiranje na COVID-19“, odgovorili su tada iz Gejts Fondacije.

I američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdio je da u vakcinama nema ničeg sličnog čipovima.

Izvršni direktor američkih kompanija za biohakovanje “Opasne stvari” VivoKej Tehnologije, Amal Grafstra (Amal Graafstra), AFP  da su čip implantati prilično veliki i zahtijevaju mjerač igle sa prečnikom od najmanje 11g (oko 2.3mm za unutrašnji prečnik), koji je čak veći od igle za flebotomiju koja se koristi za vađenje krvi.

“Prečnik igle za vakcinu je toliko mali da kroz nju ne bi mogao proći bilo kakav implantat”, rekao je on.

Miletić tvrdi  i da se na ratištima “primaju neke vakcine”, za to ne nudi nikakve dokaze.

On u razgovoru kaže “da često znamo za mnoge mogućnosti, kad primamo nešto, a ne znamo što” čime aludira da ne znamo sastav vakcina što nije tačno, jer je njihov sastav poznat. I tvrdnje da građani ne znaju šta primaju, odnosno da sastav vakcina nije poznat, raskrinkali smo ranije.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere zbog dovođenja  u vezu  vakcinacije protiv korone sa zaradom farmaceutske industije, kao i zbog tvrdnje da je Bil Gejts pričao da će čipove ubaciti u vakcine. Ocjenu "Teorija zavjere" dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Zbog činjenice da je sastav vakcina poznat ovu objavu ocjenjujemo i kao lažnu vijest. Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
08.06.2021
Ocjena:
Lažna vijest,Teorija zavjere
Viralne objave: Lažna vijest,Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Varijante virusa nastaju prirodno, a ne zbog vakcine

Lik Montanje ,koji je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za doprinos identifikaciji...

08.06.2021 prije 4 mjeseca

Lažna vijest
Vakcinisani će letjeti bez problema

Kako bi pandemiju koronavirusa predstavili kao globalnu zavjeru antivakseri konstantno...

07.06.2021 prije 4 mjeseca

Teorija zavjere
Hari i Megan kao voštane figure za Madam Tiso, a ne roboti

Britanska kraljevska porodica vrlo često zna da bude predmet dezinformacija i meta...

07.06.2021 prije 4 mjeseca